Surówka z pora i jabłka 2 pory (białe części) 2 jabłka odmiany szara reneta sok z połowy cytryny 4-5 łyżek oliwy sól pieprz Pory przecinamy wzdłuż, myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w cienkie półplasterki, osączamy na sitku. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Rozdzielamy plasterki pora na pojedyncze piórka, mieszamy je z utartym jabłkiem. Polewamy oliwą, solimy, oprószamy pieprzem. Zupa chrzanowa łyżka masła 700 g ziemniaków 1,5 l wywaru warzywnego czubata łyżka majeranku 2 ząbki czosnku cebula czubata łyżka startego chrzanu 2 łyżki śmietany sól pieprz W dużym garnku roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i dusimy przez 15 minut. Dodajemy wywar, majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę i zmiksowaną cebulę. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną (około 15 minut). Dodajemy chrzan wymieszany ze śmietaną i odrobiną soli. Gotujemy chwilę,