1 szklanka mąki
2,5 szklanki płatków owsianych górskich
1 jajko
aromat waniliowy
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. W jednej misce zmiksować masło, dodać jajko i stopniowo dodawać cukier, ubić mikserem na puszystą masę. Dodać też aromat waniliowy.
2. W drugiej misce wymieszać pozostałe suche składniki.
3. Do ubitego masła dodać suche składniki i miksować do połączenia się całości.
4. Przygotować blaszkę - wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 st. C.
5. Łyżką nabierać masę i dłońmi formułować nieduże ciasteczka - u mnie wielkości nakrętki do butelek po wodzie mineralnej (ciastka podczas pieczenia zmieniają swój kształt i wielkość). Ułożyć w dużej odległości na blaszce i piec po 10-15 minut.
6. Kiedy będą rumiane trzeba je wyjąć z blaszki - będą jeszcze miękkie, ale zaraz po wyjęciu i lekkim ostudzeniu ciastka twardnieją.
Bazowy przepis zrobiłem pierwsze dokładnie tak ..
Drugie mniej cukru wiecej płatków owsianych ..jest już nieźle ..
w trzeciej próbie namoczę płatki żeby nabrały …i roztopie margaryne …
Ogólnie przepyszne ..i co najważniejsze robi się bardzo czybka
Komentarze
Prześlij komentarz