Surówka z pora i jabłka
2 pory (białe części)
2 jabłka odmiany szara reneta
sok z połowy cytryny
4-5 łyżek oliwy
sól
pieprz
Pory przecinamy wzdłuż, myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w cienkie półplasterki, osączamy na sitku. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Rozdzielamy plasterki pora na pojedyncze piórka, mieszamy je z utartym jabłkiem. Polewamy oliwą, solimy, oprószamy pieprzem.
Zupa chrzanowa
łyżka masła
700 g ziemniaków
1,5 l wywaru warzywnego
czubata łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
cebula
czubata łyżka startego chrzanu
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
W dużym garnku roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i dusimy przez 15 minut. Dodajemy wywar, majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę i zmiksowaną cebulę. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną (około 15 minut). Dodajemy chrzan wymieszany ze śmietaną i odrobiną soli. Gotujemy chwilę, doprawiamy do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz