Dużo dobrych rzeczy w zwykłej wątróbce …
100g | na zdjęciu (100 g) | |
---|---|---|
Energia | 136 kcal | 136 kcal |
Białko | 19.1 g | 19.1 g |
Tłuszcz | 6.3 g | 6.3 g |
Węglowodany | 0.6 g | 0.6 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Sposób przygotowania:
Wątróbkę dokładnie umyj, oczyść z błonek, po czym przełóż do miski, zalej mlekiem i odstaw do namoczenia na około 2 godziny. Po tym czasie opłucz ją zimną wodą i delikatnie osusz. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w ósemki, a następnie skrop sokiem z cytryny. Przygotowaną wątróbkę obtocz w mące pszennej i usmaż na połowie przygotowanego masła. Kiedy wątróbka lekko się zetnie zdejmij ją z patelni i przełóż do wysmarowanego pozostałym masłem naczynia żaroodpornego. Całość przypraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj przygotowane jabłka i wstaw pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 15-20 minut. Na około 5 minut przed końcem pieczenia dodaj miód. Wątróbkę podawaj na gorąco z dodatkiem pieczywa lub z pieczonymi ziemniaczkami.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 500 ml mleka Pilos
- 2 duże jabłka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 50 g masła Pilos
- 150 g mąki pszennej Castello
- 1 łyżka wielokwiatowego miodu Marlene
- sól Castello, czarny pieprz Mikado
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Komentarze
Prześlij komentarz