Zupa pieczarkowa z kurczakiem i pieczoną cebulą
Składniki:
-600 ml wody
-1/2 małej marchewki
-1/2 małej pietruszki
-1/2 sporej cebuli
-120 g pieczarek
-100 g piersi z kurczaka
-2 łyżki makaronu typu zacierki (20g)
-odrobina pikantnej papryki
-świeżo zmielony pieprz
-1/2 łyżeczki majeranku
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki masła klarowanego
-2 łyżki jogurtu naturalnego
* 1/3 kostki grzybowej dobrej jakości
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w cieniutkie paseczki, nacieramy szczyptą soli, ostrą papryką i majerankiem.
Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy wraz z mięsem na rozgrzanej patelni z odrobiną masła dla aromatu.
Połówkę cebuli kroimy w plastry, które następnie przekrawamy raz jeszcze na pół i układamy na papierze do pieczenia. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i kilka minut pieczemy przy włączonym termoobiegu, aż cebula zacznie się wyraźnie przypiekać.
W między czasie w garnku gotujemy wodę, wrzucamy do niej marchew i pietruszkę (posiekaną lub tak jak u mnie utarta na dużych oczkach tarki), w tym momencie dodajemy również kawałek kostki z bulionem grzybowym (*nie jestem fanką kupionych bulionówek w zupach jarzynowych, natomiast nie mogę odmówić sobie odrobiny dodatku kostki grzybowej, która jednak nadaje mocnego aromatu - należy jednak zwrócić uwagę, aby była to kostka w miarę możliwości jak najmniej przepełniona dodatkami oraz oczywiście bez glutaminianu sodu - możemy w zamian użyć np suszonych grzybów).
Do gotującego się wywaru wrzucamy zawartość patelni oraz podpieczoną cebulkę i gotujemy kilkanaście minut, po czym dodajemy zacierki i zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze 15 minut.
Smacznego!
fajny przepis, dzięki :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, nie próbowałam jeszcze połączenia zupy pieczarkowej z kurczakiem
OdpowiedzUsuń