Ciasteczka owsiane ale delikatnie inaczej niż tradycyjne przepisy, które Wam proponowałem. A ty co dodajesz do swoich? /Szymon.
Ciasteczka owsiane z marchewką
B: 2,8g; W: 11,6g; T: 2,4g; kcal: 82
Składniki:
-150 g płatków owsianych (użyłam pół na pół drobnych i całych płatków)
-50 g otrębów owsianych
-1 jajko
-130 ml wrzątku
-1 spora marchewka (100g)
-35 g miodu
-50 g mieszanki słonecznik + pestki dyni + siemię lniane
-50 g rodzynek
-20 g jagód goji
Wykonanie:
Płatki i otręby wsypujemy do sporej miski, wlewamy wrzątek i mieszamy aby lekko zmiękły.
Marchew obieramy i ucieramy na małych oczkach tarki, a następnie wraz z bakaliami wsypujemy do płatków.
Jajko roztrzepujemy lekko wraz z miodem i wlewamy do reszty składników, całość dokładnie mieszamy aż do otrzymania lepkiej pasy, z której w dłoniach tworzymy niewielkie kulki i spłaszczamy w celu otrzymania okrągłego kształtu ciasteczka.
Tak przygotowane porcje układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 'C na 20-25 minut.
Ciasteczka możecie też przygotować z samych otrębów owsianych lub zaryzykować wersję bezglutenową z płatkami owsianymi Emotikon smile Na pewno będą tez pyszne z dodatkiem orzechów!
Smacznego !
Ciasteczka owsiane ale delikatnie inaczej niż tradycyjne przepisy, które Wam proponowałem. A ty co dodajesz do swoich? /Szymon.
Ciasteczka owsiane z marchewką
B: 2,8g; W: 11,6g; T: 2,4g; kcal: 82
Składniki:
-150 g płatków owsianych (użyłam pół na pół drobnych i całych płatków)
-50 g otrębów owsianych
-1 jajko
-130 ml wrzątku
-1 spora marchewka (100g)
-35 g miodu
-50 g mieszanki słonecznik + pestki dyni + siemię lniane
-50 g rodzynek
-20 g jagód goji
Wykonanie:
Płatki i otręby wsypujemy do sporej miski, wlewamy wrzątek i mieszamy aby lekko zmiękły.
Marchew obieramy i ucieramy na małych oczkach tarki, a następnie wraz z bakaliami wsypujemy do płatków.
Jajko roztrzepujemy lekko wraz z miodem i wlewamy do reszty składników, całość dokładnie mieszamy aż do otrzymania lepkiej pasy, z której w dłoniach tworzymy niewielkie kulki i spłaszczamy w celu otrzymania okrągłego kształtu ciasteczka.
Tak przygotowane porcje układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 'C na 20-25 minut.
Ciasteczka możecie też przygotować z samych otrębów owsianych lub zaryzykować wersję bezglutenową z płatkami owsianymi Emotikon smile Na pewno będą tez pyszne z dodatkiem orzechów!
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz