Przejdź do głównej zawartości

Przepisy zupy

image

 

http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,19166919,geste-rozgrzewajace-zupy-tajska-meksykanska-turecka.html

 

http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/kielbasa-i-schab/przepisy/pplk-krzysztof-przepiorka-grochowka-wojskowa

 

 

Klasyczna turecka zupa z soczewicy (czyli süzme mercimek çorbasi)jest prosta do wykonania, sycąca, a przy tym niedroga. Możesz podawać ją zarówno z plasterkiem cytryny, cytrynowym sokiem, jak i posypaną suszoną ostrą papryką.

Turecka zupa z soczewicy
1 litr bulionu
25 dag czerwonej soczewicy
1 cebula
1 marchewka
1 łyżka masła
sól
Stop masło w garnku, zeszklij posiekaną cebulę. Powoli wlewaj zimny bulion. Dodaj soczewicę i pokrojone w małą kostkę marchewki, posól, gotuj 40 minut. Zupę przetrzyj przez gęste sitko, gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj z plasterkiem cytryny.
Tureckie zupy są przeważnie dość łagodne w smaku, często przyprawia się je dopiero na stole, bezpośrednio przed podaniem. Zupa może, podobnie jak u nas, rozpoczynać posiłek, ale często też podawana jest tuż przed deserem, po wszystkich innych daniach

 

image

 

 

Zupa z fasoli, zwana również fasolada, to jedna z najpopularniejszych greckich zup. Jest gęsta, aromatyczna i sycąca. Jeśli przypadła ci do gustu, spróbuj również fakes - greckiej zupy z soczewicy (przepis wideo znajdziesz na samym dole slajdu).

Grecka zupa fasolowa
200 g suchej fasoli jaś
1 l wody
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 puszka (400 g) pomidorów
3 łyżki (45 ml) oliwy
2 łyżki tymianku
1 garść (ok. 60 g) czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki natki pietruszki
1 liść laurowy
sól
pieprz
Dzień wcześniej zalej fasolę zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia. Warzywa obierz. Cebulę, czosnek i tymianek posiekaj, marchewkę i selera pokrój w plasterki. Pomidory rozgnieć widelcem. Fasolę odsącz, przepłucz bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej litrem wody i gotuj ok. 15 minut. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj kolejne 20 minut. Dodaj cebulę, czosnek, marchewkę, pomidory seler, tymianek, liść laurowy i oliwę. Dopraw tylko pieprzem (od soli fasola stwardnieje). Zupę zagotuj, a następnie duś na małym ogniu około godziny, aż fasola będzie miękka. Na koniec dopraw solą. Podawaj z posiekanymi oliwkami i natką pietruszki.

Autor: Aneta Kosiba

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Prawidłowa Pozycja Na Rowerze

Kilka razy w czasie treningów które trwają 180 min, zdarzyło mi się, że zaczynał boleć mnie kręgosłup a ból promieniował do nogi w moim przypadku do prawej nogi. Zacząłem szukać odpowiedzi na to zjawisko w internecie. Znalazłem mnóstwo odpowiedzi od tych najbardziej błahych i oczywistych po całe wywody medyczne z czarnymi wizjami dalszej mojej jazdy. Po kilku dniach studiowania tych wszystkich artykułów okazało się – STRACH MA TYLKO WIELKIE OCZY. W moim przypadku wystarczyło poprawić ustawienie siodełka. Problem zniknął. Jednocześnie jednak powstał pomysł aby zebrać te wszystkie odnalezione informacje o prawidłowej pozycji kolarza na rowerze i napisać jeden zwięzły artykuł na blogu. Tak więc niżej zamieszczam informacje o prawidłowej pozycji kolarza na rowerze. Zastrzegam się iż są to informacje zebrane z internetu każda pokazana niżej pozycja lub reprezentujący ją filmik należy traktować poglądowo. Każdy powinien pozycje wyjściowe modyfikować w taki sposób aby była ona jak najbardzi...

Skrzynia Crossfit jak zrobić

Jak zrobić   kupić płytę osb i skręcić wkrętami    

Jak zbudować wioślarz DIY

          http://openergo.webs.com/