Klasyczna turecka zupa z soczewicy (czyli süzme mercimek çorbasi)jest prosta do wykonania, sycąca, a przy tym niedroga. Możesz podawać ją zarówno z plasterkiem cytryny, cytrynowym sokiem, jak i posypaną suszoną ostrą papryką.
Turecka zupa z soczewicy
1 litr bulionu
25 dag czerwonej soczewicy
1 cebula
1 marchewka
1 łyżka masła
sól
Stop masło w garnku, zeszklij posiekaną cebulę. Powoli wlewaj zimny bulion. Dodaj soczewicę i pokrojone w małą kostkę marchewki, posól, gotuj 40 minut. Zupę przetrzyj przez gęste sitko, gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj z plasterkiem cytryny.
Tureckie zupy są przeważnie dość łagodne w smaku, często przyprawia się je dopiero na stole, bezpośrednio przed podaniem. Zupa może, podobnie jak u nas, rozpoczynać posiłek, ale często też podawana jest tuż przed deserem, po wszystkich innych daniach
Zupa z fasoli, zwana również fasolada, to jedna z najpopularniejszych greckich zup. Jest gęsta, aromatyczna i sycąca. Jeśli przypadła ci do gustu, spróbuj również fakes - greckiej zupy z soczewicy (przepis wideo znajdziesz na samym dole slajdu).
Grecka zupa fasolowa
200 g suchej fasoli jaś
1 l wody
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 puszka (400 g) pomidorów
3 łyżki (45 ml) oliwy
2 łyżki tymianku
1 garść (ok. 60 g) czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki natki pietruszki
1 liść laurowy
sól
pieprz
Dzień wcześniej zalej fasolę zimną wodą i odstaw na noc do namoczenia. Warzywa obierz. Cebulę, czosnek i tymianek posiekaj, marchewkę i selera pokrój w plasterki. Pomidory rozgnieć widelcem. Fasolę odsącz, przepłucz bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej litrem wody i gotuj ok. 15 minut. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj kolejne 20 minut. Dodaj cebulę, czosnek, marchewkę, pomidory seler, tymianek, liść laurowy i oliwę. Dopraw tylko pieprzem (od soli fasola stwardnieje). Zupę zagotuj, a następnie duś na małym ogniu około godziny, aż fasola będzie miękka. Na koniec dopraw solą. Podawaj z posiekanymi oliwkami i natką pietruszki.
Autor: Aneta Kosiba
Komentarze
Prześlij komentarz